Tetőtér beépítés

tetőtér beépítés

A legkézenfekvőbb módja annak, hogy családi házának lakóterét bővítse, nem más, mint a tetőtér beépítés. Mielőtt azonban belevágnánk a munkálatokba, célszerű átgondolni, hogy terveinket mennyi idő alatt, milyen módon válthatjuk valóra, illetve milyen szabályoknak kell megfelelnünk, ha a tetőtér beépítés mellett döntünk. Igény esetén készséggel segítünk elképzelési megvalósításában.

Milyen országos és helyi szabályokat kell figyelembe venni a tetőtér beépítés esetében?

Magyarországon az OTÉK és (amennyiben vannak) a helyi szabályozási tervek közösen határozzák meg, hogy mi, mekkora és hova építhető. Ezen szabályozásoknak az építész néz utána, így Önnek, mint építtetőnek nem szükséges belemélyednie.

– A helyi építési szabályzat az Ön telkén is meghatározza a beépítettség maximális mértéket. Amennyiben nem kívánja bővíteni a meglévő tető alapterületét, abban az esetben erre a mérőszámra nincs hatással a tetőtér beépítés.

– Az Ön által megbízott építész mindenképpen figyelembe fogja venni az összes szabályozást, amelyek a beépítéshez szükségesek lesznek. Ez ugyan befolyásolhatja a kivitelezést, de mi törekedni fogunk arra, hogy a végeredmény kifogásolhatatlan legyen.

– Tehát, mielőtt belefogna a tervezésbe az építési hatóság képviselőjének meg kell határoznia a tetőtér beépíthetőségét (a felméréskor az építésznek is érdemes jelen lennie). A tervezést az előírások és mutatószámok ismeretében kezdheti el.

– Amennyiben mindezeknek eleget tett a következő lépés az engedélyezési eljárás lesz.

Mire érdemes figyelni a tetőtér beépítés során?

– Az építészen kívül fontos még, hogy egy statikus is szemügyre vegye otthonát, különösen akkor, ha a tetőtér faanyagában korhadásra vagy gombafertőzésre utaló jelet lát.

– Ne feledkezzen el tehát a tetőtér átvizsgálásáról, amely annak megállapítására irányul, hogy az alkalmas-e egyáltalán a beépítésre. Azonban nem csak a födém, hanem a ház alapozásának tüzetes vizsgálata is szükséges, melyet aztán a fedélszerkezet szemrevételezése követ.

– Adott esetben sort kell keríteni a födém megerősítésére vagy új fedélszerkezet építésére.

Mire ügyeljünk még?

– Megfelelő hőháztartás kialakítása. Régebben a szarufák közé helyezett szigetelő anyaggal igyekeztek megoldani a szigetelést, azonban ennél korszerűbb megoldás a szarufák kívülről való beburkolása.

– Falszerkezetek gondos megválasztása. A válaszfalak készülhetnek téglából, de gipszkartonból is, amellyel gyorsabb és könnyebb a kivitelezés.

– Páraveszély kiküszöbölése. A tetőtér beépítés során nem szabad elfeledkeznünk a penészedés veszélyéről sem, ezért fontos, hogy megakadályozzuk a tető belső felületének ún. harmatpont alá hűlését. Továbbá csökkentenünk kell a páramennyiséget, amely a szerkezetbe jut és ott is marad, károsítva a hőszigetelést.

– Gondoskodjunk a tetőtér megfelelő bevilágításáról, amelyet legpraktikusabban a tetőtér síkjába építhető ablakokkal valósíthatunk meg.

A tetőtér beépítésén kívül vállaljuk gipszkarton falak felállítását, a belső terek elválasztásához. Valamint alumínium nyílászárók és üvegfalak kivitelezését is ránk bízhatja.